Weekendavisen, 20-26.oktober 2000

Krydstogt

af Peter Johannes Erichsen

TITELHELTEN i Shakespeares tragedie "Othello" fra 1604 holder op med at tale på engelsk og synger i stedet på italiensk som Otello uden h i Rossinis og Verdis operaer, fra henholdsvis 1816 og 1887. Hos Rossini forlader han slet ikke det Venezia, hvor kun første akt hos Shakespeare foregår. Hele tragedien spilles til ende i lagunebyen. Hos Verdi er den venetianske akt strøget, for desto mere at skabe koncentration om jalousidramaets glød på Cypern, hvor Otello som general bliver udtstationeret med sin hustru Desdemona - og skurken Jago. I indeværende sæson kan Verdis hæsblæsende mesterværk opleves på Det kongelige Teater, fra februar 2001, samt i berlin, Bruxelles, Budapest, Cleveland, Hamburg, Helsinki, London, Montpelier, München, Paris og Wien.

Rossinis arabeskagtige mesterværk derimod intetsteds. Med undtagelse af de tre opførelser, der i september fandt sted i Nakskov, Næstved og København! Her opførte Opera i Storstrøms Amt "Otello" på et niveau, der på stedet hensatte de tilstedeværende til Ravenna, Pesaro, Spoleto - så fremragende internationale unge bel canto-sangere var det lykkedes at tromme sammen, hvis udtrykket er passende, under den erfarne tenor William Matteuzzi ægide. Han havde stået for sangerindstuderingen, og man kan roligt skrive sig Otello X, Desdemona Y og Rodrigo Z bag øret, når de i denne ligning hed noget så ukendt som Harald Quaaden (hollænder), Inga Balabanova (græker) og Ricardo Bernal (mexicaner). I sær den sidstnævnte vil blive et verdensnavn, i det tenorparti (hvoraf Rossini har 5!), som Rossini gør til en hovedrolle i modsætning til nulliteten hos Verdi og Shakespeare. Hertil kom en fremragende indsats fra operaens fjerde støttepille, den danske bas Hans Lawaetz i rollen som Desdemonas far Elmiro. Et hyperelegant akkompagnement fra Strostrøms Kammerensemble under dirigenten Paul Terracini fuldendte billedet. Instruktøren Lars Kaaber har den ubetalelige evne at kunne skabe nervespil mellem figurerne uden at klistre effekter og fagter på dem.

Det ubetalelige fik en slem efterklang, da ensemblet efter premieren i Nakskov fik at vide af initiativtageren Steffen Peter Gliese, at de bevilgede penge fra Teaterrådet og Strostrøms Amt var brugt op. Ingen hyldets kan være for stor til Den anden Opera i København, der snarrådigt stævnede de skibbrudne i møde som et andet "Carpathia" og fro mere end fulde huse på en enkelt aften fik vist de årvågne i hovedstaden, hvilke juveler der her var kastet ud på det dybe vand.

Konflikten står i Rossinis
tragedia lirica mellem Desdemona og hendes far, der ønsker Rodrigo som svigersøn. Jago er en birolle, men fremklader alligevel slutkatastrofen. Rossini, der komponerede operaen mellem "Barberen i Sevilla" og "Askepot" sørgede for en lieto fine - en happy ending - men Lars Kaaber benyttede Rossinis oprindelige grumme finale, hvor Desdemona dolkes af Otello. det berettes, at den legendariske sopran Maria Malibran, oplevet af så forskellige beundrere som H.C.Andersen, Chopin og Paganini, atten år gammel i 1826 optrådte i New York som Desdemona over for sin ubønhørlige far, tenoren Manuel Garcia, der sang Otello. Hun havde lært det store parti på seks dage og følte sig ikke sikker på slutscenen. Garcia truede hende med døden, hvis hun ikke tog sig sammen, og da han ved premieren medbragte en kæmpekniv i stedet for den moderate dolk, hun kendte fra prøverne, tog Maria flugten og forsøgte at kravle op i fortæppet. Garcia trak hende i håret og fik hende ned, men hun bed ham i hånden, så han skreg. Stor applaus fra publikum, der syntes godt om iscenesættelsen.

Lars Kaaber måtte renoncere på slige effekter, men den anråbende, krænkede og ulykkelige Desdemona, som Inga Balabanova kreerede, var uforglemmelig overfor Harald Quaadens fra starten glødende forrykte Otello. Dog, trance-sangeren par excellence den aften var Ricardo Bernal som Rodrigo. Her blev opera med ët til et drømmeagtigt snit ind mod livets dybeste mysterier. Netop det Stendahl havde sans for, da han med sit lidenskabelige sind overgav sig til Rossinis musik.