Margrete den Første

Tilblivelsen af denne monolog er et dramaturgisk striptease-nummer: det var først bestilt af en lokal projektgruppe som et egnsspil med fem-seks professionelle skuespillere, hundreder af statister i middelalderkostumer, heste, gøglere og alt, hvad den ku' trække - på Søborg slotsruin. Jeg skrev da også et stykke på henved 90 sider, men så kunne projektgruppens bank ikke finde ud af at underskrive en enkelt check. Derpå blev jeg bedt om at skrive stykket ned til et kammerspil, som skulle opføres i Abbedsalen på det ny-åbnede Esrum Kloster, og da jeg så havde gennemskrevet det til tre medvirkende og én til, fandt vi ud af, at Abbedsalen nok alligevel ikke var rummelig nok; derpå skrev jeg det om til en monolog og sagde: "Hvis der stadig ikke er plads nok, så bliver det et hørespil."

Men der var plads nok til at Chili Turèll kunne optræde.
Jeg ved ikke, om det kun er mig, der har det sådan, men kort forinden en premiere får jeg altid en serie åbenbaringer om, hvordan det burde have været lavet - og det er som regel en masse ting, som det nu er for sent at lave om. I tilfældet "Margrete den Første" viste det sig nu ikke at være for sent alligevel, for ugen inden premieren måtte Chili ind og have fjernet sin blindtarm. Mens lægerne skar i min altdominerende hovedrolleindehaver, skar jeg lidt i manuskriptet. Det var blevet for langt. Ikke for langt til at læse, skulle jeg mene, men lidt for langt til at fremføre for et publikum på nogle ret hårde stole i Abbedsalen på Esrum Kloster. 


Chili og tekniker Tue Barfod har siden oktober 1998 haft forestillingen på turné i hele Danmark og såmænd også i Nice, hvor jeg tog med. Chili spillede på dansk - naturligvis - men her blev hele forestillingen simultan-tolket af en meget dygtig, fransk-dansk pige, som vort franske publikum - og der var slet ikke så få  - kunne vælge at lytte til i høretelefoner i amfiteater-scenen i Theatre de Nice. Det var en mærkelig og meget positiv oplevelse.


I 2001 var vi Paris med forestillingen - for danskere i Paris i den danske kirke på Rue Lord Byron.
Anmeldelse, Information (Anne Middelboe Christensen)

Anmeldelse, Frederiksborg Amts Avis (Knud Cornelius)

Anmeldelse, Ugeposten (Simon Riedel)

Anmeldelse, Helsingør Dagblad (Grethe Jørgensen)

Anmeldelse, Weekendavisen (Peter Johannes Erichsen)
 
Manuskript: Margrete I Copyright © 1998 by Lars Kaaber