Molières "Misantropen"Plakaten tegnet af Lis Bo

i ny bearbejdelse af Lars Kaaber

Jeg havde egentlig troet, at en ny bearbejdelse af P. Hansens smukke gamle oversættelse af Molières versdrama ville være en smal sag, og at det bare ville dreje sig om at rette et par omvendte ordstillinger ud hist og her. Så let var det ikke. Jeg erfarede i stedet, at P. Hansen i første omgang havde lavet sine omvendte ordstillinger for at kunne rime. Før jeg vidste af det, måtte jeg finde på henved to tusind nye rim.

GUTs "Misantropen" så Paris med Alcestes øjne. Alt var lurvet, lappet og laset i Britt Jørgensens kostumer. Baggrundskulissen var Brian Scannis helt geniale pissoir - stykkets idé i ét indtryk: pissoiret stod, med sine løvefødder og gesvejsninger, i grel kontrast til indholdet kan man jo roligt sige.

En lærerinde fra Johannesskolen, hvorfra en gruppe elever kom til Københavnerpremieren, fik gjort mig en smule nervøs i foyeren inden premieren, fordi hun fortalte, at hun havde set en mængde opsætninger af "Misantropen" i Frankrig, og refererede til dem - hun var uhyre bevidst omkring komedien og dens fremførelse. Men efter forestillingen styrtede hun meget begejstret ud i garderoben til de halvnøgne skuespillere, roste dem allesammen til skyerne og tilføjede: "Jeg har faktisk aldrig set en opsætning af "Misantropen" hvor jeg ikke kedede mig en lille smule et par steder undervejs - før i aften!"
Hvis ikke jeg har sagt det før, så vil jeg sige det for første gang: den slags kommentarer, fra den ærlige og umiddelbare skuffe, er mere værd end ti gode anmeldelser - dog ikke fra et økonomisk synspunkt, men teater bør vel, når alt kommer til alt, laves for publikum.


"Jeg råder Dem: hold op med dette verseskriveri - og indvi frem for alt ikke andre deri!" Philinte (Jakob Holm), Alceste (Morten Bo Koch)
og Oronte (Anders Kanberg). Foto: Stefan Frederiksen.

Anmeldelse, Frederiksborg Amts Avis (Marianne Due)

Anmeldelse, Ugeposten (Simon Riedel)


Alceste (Morten Bo) og Celimène (Kira) Foto: Stefan Frederiksen

Alceste: Morten Bo Koch Célimène: Kira Li Chirholm Eliante: Lone Østergaard Basque: Brian Scanni Philinte: Jakob Holm Oronte: Anders Kanberg Arsinöe: Nadia Mostrup Acaste: Martin Ammitsbøl Clitandre: Peter Falk
Kostumer: Britt Jørgensen
Scenografi: Brian Scanni Musik: Rasmus Christensen Teknik: Tue Barfod Bearbejdelse og instruktion: Lars Kaaber