Lattermilde velsignelser

Musical med munkestrip og nonnelår i Esrums klostergård

Anmeldelse


Af Marianne Due

Sarte, kristne sjæle, der ikke kan tolerere satire over biblen og vores religionshistorie, bør nok holde sig langt væk fra klostergården i Esrum i denne uge, men alle andre, som holder af boblende latter og dunkende rytmer bør ikke gå glip af Gilleleje Ungdoms Teaters musical "Broder Rus".

Musicalen er inspireret af Esrum Klosters sagn om Broder Rus. Broder Rus var djævlen i forklædning, som ved list fik plads i klostret og fordærvede alle munkene, så de foretrak god mad, vin og kvinder fremfor det hårde religiøse liv. I sagnet er Broder Rus en skurk, men manuskript forfatter og instruktør Lars Kaaber har gjort ham til en helt. Broder Rus opdagede nemlig før alle andre, at livet skal leves her på jorden og ikke i himlen.

Dristige indslag.


I musicalen har Broder Rus, perfekt spillet af Brian Scanni, ikke svært ved at overbevise munkene og en flok nonner på besøg om den nye livsindstilling. "Sving et ben for herren, dersom du vil glæde Gud. Han har hele æren, for at du ser sådan ud", synger de omvendte nonner frejdigt, mens de danser cancan.

Langbenede nonnelår er ikke det eneste dristige indslag i musicalen. Munken Broder Johannes i Morten Kochs skikkelse viser for eksempel i et herligt kluntet og genert stripnummer publikum forskellen på at se "kedelig" og "kødelig" ud.

Syngende tegneserie

Men mens Esrums munke og nonner hurtigt falder for Broder Rus´veltalenhed, så har han sværere ved at overbevise den pavelige Nuntius om de nye leveregler. Nuntius spilles mægtigt af Anders Kanberg, og han dømmer straks Broder Rus til døden på bålet, fordi han har forført de fromme mænd og kvinder. Heldigvis får Rus hjælp fra en flok skøger. Alle bliver venner til sidst, og de beslutter at opføre en rap over biblen til ære for Gud. Rappen er 18 minutters syngende tegneserie over Det gamle og Det nye Testamentes drabelige og blodige historier. Lattermusklerne kommer igen på arbejde over den finurlige omskrivning af den hellige tekst og skuespillernes enkle men effektive dramatisering af handlingen.

Perfekte til rollerne


Det hele er flot, flot gennemført. Hver enkelt af Gilleleje Ungdoms Teaters medlemmer passer som støbt til deres roller. De formår alle at give rollerne et stykke personlighed. For eksempel kan lederen af gøglertruppen, Jonatan Spang Olsen, både jonglere og puste ild. Flemming Steensens mimik til den gryntende kok, der drukner i sin egen suppe, er bare skøn, Ida Schulin-Zeuthen er fornem som priorinde Isabella og Kira Li Chirholm mestrer skøgens sprog og bevægelser.

Musik som drivkraft


Men en ting er at spille rollerne godt. De 18 skuespillere kan også synge. Klart og tydeligt går teksten igennem til komponist Rasmus Christensens iørefaldende melodier. Musikken supplerer fint historiens handling og er den rytmiske drivkraft der får publikum til igen og igen at klappe med, så man helt glemmer sommerduggens kølige, snigende fugt og de forholdsvis ubekvemme siddepladser.

Musical-komedien "Broder Rus" er en friluftsforestilling. Derfor er det en god idé at medbringe varmt tøj eller et tæppe og eventuelt en hynde at sidde på. Hvis det bliver regnvejr, bliver musicalen udsat eller aflyst, da det elektroniske udstyr ikke kan bruges, når det er vådt.