Der er ballade i Athen: på grund af en trykfejl i et nyt cirkulære skal enhver ugift pige over atten ægte den mand, hendes far finder passende, ellers skal hun omgående henrettes. Den stakkels Hermia bliver således beordret af sin far til at gifte sig med Demetrius, som hun ikke kan døje. Men Hermia elsker Lysander, og hun appellerer til Theseus, hertugen af Athen. Theseus har dog ikke rigtig tid, for han er ved at forberede sit bryllup med Hippolyta. Hermia er fortvivlet, og beslutter sig for at stikke af sammen med Lysander til et andet amt, og denne hemmelighed røber hun for sin nære veninde, Helena. Helena fortæller det straks videre til Demetrius, som hun er forelsket i, vel vidende, at han vil følge efter de to andre for at banke Lysander og overtale Hermia til at tage ham i stedet. Helena vil så følge efter Demetrius, i håb om at vække hans kærlighed, når de er alene i skoven. Undervejs gennem skoven farer alle de fire unge vild og lægger sig til at sove.


En Skærsommernatsdrøm


Ude i skoven er der også ballade: Alfekongen Oberon har en ægteskabelig krise med sin dronning Titania, og hun kan ikke tåle synet af ham. Det skaber lidt adspredelse, at de fire unge, forvirrede mennesker fra Athen gør deres entré: Oberon vil godt hjælpe dem, og beder derfor Puk, som er leveringsdygtig i sjove stoffer, om at formidle et særligt præparat til Demetrius; virkningen er den, at enhver, som tager stoffet, omgående forelsker sig vildt og voldsomt i den første, de ser, når de åbner øjnene. På den måde håber Oberon at kunne vække Demetrius’ interesse for den stakkels Helena. Desværre tager Puk fejl af de to fyre og giver blomstersaften til Lysander, og da Helena tilfældigt kommer forbi ham, forelsker Lysander sig i hende og glemmer alt om Hermia. Det nytter ikke, at Oberon skynder sig at give Demetrius et skvæt af saften, for nu bliver begge fyrene vilde med Helena og stakkels Hermia har slet ingen.


 

 


I denne stærkt trafikerede skov ankommer nu også en gruppe langtidsledige i jobtræning som skuespillere. De er blevet bedt om at opføre resultaterne af deres teaterprojekt ved hoffet til det kongelige bryllup, og nu er de taget ud i skoven for at øve i fred. Deres teaterprøve ender lidt absurd, da Puk forvandler en af dem, Bottom, om til et æsel. På netop dette tidspunkt vågner Titania af sin slummer, og da også hun har fået et sprøjt af saften, finder hun Bottom overmåde attraktiv, og hun indleder en lidenskabelig affære med ham.


Det bliver morgen efter en højst forvirret nat, og alle har tømmermænd. Titania vender tilbage til Oberon, og alle andre vender hjem til Athen. Lysander er nu blevet glad for Hermia igen, og Demetrius slår sig til tåls med Helena. Til brylluppet mellem Theseus og Hippolyta opfører de langtidsledige deres teaterstykke, og alle morer sig så meget, at de er ved at dø af grin. Det er lidt uheldigt, for faktisk er det en klassisk tragedie om ulykkelig kærlighed.